Classic Kitchen Winchester | The Myers Touch
A place for everything 01 A place for everything 02 A place for everything 03 A place for everything 04 A place for everything 05 A place for everything 06 A place for everything 07 A place for everything 08 A place for everything 09 A place for everything 10 A place for everything 11 A place for everything 12 A place for everything 13 A place for everything 14 A place for everything 15 A place for everything 16 A place for everything 17

Brief

The owners of this period flint and brick home in a Hampshire market town wanted to change the internal layout to improve the flow and the light, which involved moving and recreating the kitchen to suit modern family life for them & their two children.

They asked Keith to design a contemporary family kitchen/dining space with a classic edge and desired a place for everything so the space could remain uncluttered and functional. The design also had to complement the rest of the house and make the most of their wonderful views out to the garden.

Challenge

Keith used a complementary mix of classic and contemporary cabinetry and the lofty period ceilings allowed us to include high-level glass cabinets for storage, reached by a ladder. Marble-effect worktops and splashback provide a classic look, whilst the flat, sleek SieMatic SLX cabinetry with smoked oak veneer finish and the large central island contrast with a modern edge.

To provide softer, contrasting finishing touches to the space Keith added a dresser unit to cover an old doorway. Soft, Shaker-style furniture is used with open shelving that fits neatly into the dresser walls. Special display items can be housed in the glass display units high in the ceiling.

Outcome

A transitional kitchen with clever design tricks that include the angled handle profile of the cupboards gives the illusion of the worktop floating on top of the central island, with a similar illusion created by the set-back plinths below. The large island is the key focal area with the front housing the bin, sink, dishwasher and drawers. The other side contains storage and the back has space for bar stool seating. The homeowners also wanted a large dining table, which we designed using a seamless, 12mm Dekton worktop on top of a custom-made steel frame that cohesively brings together the kitchen, dining and entertaining scheme.

Our Clients had this to say:

It was really important to find the right designer who understood what we were trying to achieve. Keith uses a holistic design approach and he dug deeply into how we wanted to interact as a family in the space. We're delighted with the delicate blending of traditional and modern, and the amount of light and space in the room. It now feels welcoming and homely but also modern and stylish.

Emily & Tom Harrington