Island Kitchen New Forest | The Myers Touch
A Stately Kitchen 01 A Stately Kitchen 02 A Stately Kitchen 03 A Stately Kitchen 04 A Stately Kitchen 05 A Stately Kitchen 06 A Stately Kitchen 07 A Stately Kitchen 08 A Stately Kitchen 09 A Stately Kitchen 10 A Stately Kitchen 11 A Stately Kitchen 12 A Stately Kitchen 13 A Stately Kitchen 14 A Stately Kitchen 15 A Stately Kitchen 16 A Stately Kitchen 17 A Stately Kitchen 18 A Stately Kitchen 19 A Stately Kitchen 20

Brief

The backdrop for this kitchen has both history and drama. This country house and landscaped park in the New Forest, Hampshire was designed and built by Thomas Archer around 1715.

There were so many considerations when designing this kitchen, not least because the finished design needed to match and even enhance the stature of this heritage property. The high ceilings and antique panelling afforded a splendid backdrop for creativity, so we worked with bold and striking materials and textures to create a truly statement kitchen that could hold its own in this tremendous space.

The clients list of appliances was very specific since cooking is very much part of this household’s fun, and the much loved Thermomix required a special place all of its own.

Challenge

There were many issues to overcome along the way. In addition to the extended delays from protracted building works and Covid 19 lockdown effects but, the end result truly is a multi-focal kitchen. With so much weight in the panels and flooring it would have been easy to minimise the kitchen and let the fabric speak. Instead the owners allowed us to introduce strong and dramatic features that really ground the design and establish the core areas of preparing, cooking, and dining.

In the cooking zone the Aga takes pride of place with dramatic Dekton Aura splashback providing a striking and practical backdrop. The preparation zones are divided into two islands, creating symmetry in front of the Aga. Dekton Trillium surfaces offer connectivity with the dark word of the room whilst bringing in a modern contrast with the older features. Finally there are two separate zones for sitting to eat- the breakfast bar for a more casual snack and the dining table for a more comfy experience.

Outcome

The outcome is outstanding. With light flooding in from the garden and so many beautiful features woven into the scheme, this kitchen simply radiates life, and has become a true 21st century heritage of social and family living at the heart of the home.

Despite the vastness of this beautiful property, there is a special call on this room for friendship, for food and for fun.