Our showroom reopens on Monday 12th April, call us so we can allocate a time just for you! We welcome your enquiry.

 

If you’re contemplating a new kitchen, our free virtual Kitchen Design Talks are the ideal place to start. For the latest Kitchen Design Talk - click here

 
One Step Ahead | Kitchen Design Project | Winchester
One step ahead 01 One step ahead 02 One step ahead 03 One step ahead 04 One step ahead 05 One step ahead 06 One step ahead 07 One step ahead 08 One step ahead 09 One step ahead 10 One step ahead 11 One step ahead 12

Brief

The original layout provided by the client's architect (that had been submitted for planning) also included a separate small dining area. Our brief was to design a Kitchen Living space that could house ample storage and provide enough room to cook, work & relax when the family were all at home..

Keith felt by separating the Dining Room it restricted their flow and suggested it be incorporated it into the space to provide them with a cohesive Family Kitchen-Living and Dining/ Entertaining space. The clients loved this idea and could see the benefit this would add to their everyday living and instructed the Architect to remove a wall and post, to link the Kitchen & Dining areas in a more creative way. The second thing Keith had to consider was the split level area that stepped down quite notably from the kitchen into the open family TV/lounge area.

Challenge

Keith felt by separating the Dining Room it restricted their flow and suggested it be incorporated it into the space to create a design that would provide them with both a cohesive Family Kitchen-Living and Dining/ Entertaining space. The clients loved this idea and could see the benefit this would add to their everyday living, so instructed the Architect to remove a wall and post, to link the Kitchen & Dining areas in a more creative way. The second thing Keith had to consider was the split level area that stepped down quite notably by about half a metre from the kitchen into the open family TV/lounge area. As this was going to be a heavily lived in area, it was important for the owners for everything to be neatly hidden away and clutter-free so, Keith designed a high breakfast bar that incorporates all of the upper & lower levels storage underneath, and connected seamlessly with the whole kitchen living space. The workspace/peninsular provides extensive storage throughout the stepped down area and we used custom furniture inside the deeper cupboards that face out into the TV area to utilise the additional height and maximise their storage capacity. Through opening up the room, the eyeline is drawn through into each defined space but still achieves a linear feel. There are now 4 distinct zones with the kitchen sitting at the very heart of this long open room that plays a pivotal role in linking the Dining, Bar area and look down towards the split-level family room - the 4 zones are Kitchen, Dining, Bar area & a family Living/TV space. The transitional Bar area was purposely located on the opposite wall to protect the cook’s space but, is connecting to both the Dining & family living areas when entertaining or just relaxing at home together. To give a sense of flow Keith added open shelving in the kitchen that the clients didn’t spec for originally but, thankfully saw the benefit of it softening the feel of the room so the kitchen didn’t overpower the space. The shelving not only transitions the space but, gives an element of functional living and provides powerful and important task lighting. The wet prep area underneath the shelving leads into a peninsular style worktop that doubles up as a small work station with perch seating for when working from home. The handle less kitchen uses SieMatic’s SLC collection in Sterling Grey Laminate with a contrasting worktop on the Island to give texture. The Island houses a sleek flush mounted Induction Hob by Elica and the Falmec ProLine extractor (both selected by the client), with the extendable Dining table sitting proudly against it that provides them with extra room and extra added floor space when it is just the family at home. Beautiful wooden steps with custom lighting take you down into the split-level family/TV room and the kitchen & breakfast bar work surfaces have mitred stone panels to the floor surrounding the steps. The use of Terra Larix wooden effect door fronts suggest a hint of character, to give a sense of relaxation as you enter down to the family seating

Outcome

The family is delighted how their multifunctional space has come together and grateful of how we saved them from a potential mistake had they continued with the initial split room design early on in the process. Instead we have created an open-hearted generous space, perfect for when entertaining but day to day offers a place to cook, eat, work and relax in without getting underneath each other’s feet!